Zraněný Léčitel

17.07.2010 00:00

 

Zraněný Léčitel

 

Mytologie je metodou použitelnou k identifikaci zvláštností lidské duše a použití těchto archetypů k vysvětlení lidských zkušeností.

Podle řeckých bájí, byl Chiron (Cheiron) nejmoudřejším z Kentaurů a archetypem Zraněného Léčitele. Byl náhodou zraněn šípem, který byl namočen v Hydřině krvi. Protože byl nesmrtelný, jed mu způsobil věčnou bolest. Při hledání vlastní léčby přišel na způsob jak léčit druhé. Při vyučování ostatních léčitelským uměním nalezl velkou míru úlevy od vlastní bolesti.

 

 „Náš smutek a bolest mohou být vyléčeny pouze skrze soucit.“ Buddha

 

Každý z nás v průběhu života prochází zkouškami – obřady pokroku. Fyzickými nemocemi a bolestí, emočními traumaty, duševní úzkostí. Tyto zkoušky nám pomáhají naučit se soucitu. Učí nás jak se s tát Zraněným Léčitelem.

 

„Domnívám se, že když děláme užitečné a prospěšné věci – sbíráním těchto střípků spirituality – pak můžeme pomoci přinést uzdravení.“ Leonard Nimoy

 

Je rozdíl mezi Ošetřováním a Léčením. Medicína je Věda, ale Léčení je Umění. Věda je z Msli, Umění ze Srdce. Léčivá energie plyne když se srdce vzájemně propojí.

 

„Doktor je úspěšný pouze když on sám je zasažen. Pouze zranění lékaři léčí.“ Carl Jung.

 

Jung věřil, že duševní choroba je nejlepší možnou formou výuky Léčitele.

Bolesti a trápení, kterými člověk prošel a eventuálně překonal jsou zdrojem velké moudrosti a síly léčit druhé. Zraněný Léčitel chápe co pacient cítí, protože si prošel stejnou bolestí. Zkušenost léčitele je co z něj činí bratra pacienta spíše než jeho mistra. Toto přináší zásadní změnu v pohledu, jelikož se učí skrze zkušenost. Léčitel je schopen cítit empatii namísto pouze sympatie. Pacient to podvědomě cítí. Toto otevírá průchod mezi jimi oběma na spirituální úrovni a vzájemně je to propojuje. Trpící pacient může být nyní léčen léčitelem a zároveň se může stát nástrojem k vyléčení Léčitele. Každé setkání mezi léčitelem a pacientem může být transformační pro oba. Lekce o Chirónovi nás učí, že můžeme projít bolestí a povýšit ji na vědomost, že každý z nás se stává Zraněným Léčitelem.

 

„Když na konci dne stojím před tebou, můžeš vidět mé jizvy a já vím, že jsem prošel svými zraněními i léčením.“ Rabindranath Tagore