Jak se má vaše vnitřní dítě?

15.02.2017 11:11

Výsledek obrázku pro inner child

Dnes jsem se rozhodla pro malou změnu - místo abych zde rozvedla své úvahy a zkušenosti s určitým tématem, pojďme si trochu hrát. Nadhodím téma (dnes velmi příznačné) a zbytek už si prozkoumáme a dopovíme každý sám pro sebe. Co vy na to? Pokud se budete chtít podělit o výsledek nebo názor, těším se - třeba ve formě komentáře na FB stránkách Posvátného Srdce. A teď tedy k dnešnímu tématu:

 

Věřím, že jste všichni už někdy slyšeli o konceptu vnitřního dítěte - o malé bytůstce v nás, která touží po pozornosti a lásce, ale která tak často zůstává nevyslyšena… Někdy třeba protože jsme se prostě naučili vypínat vnímání jejích (svých) potřeb – jako když potřebujete dodělat nějakou práci a kolem vás ječí banda dětí z celého okolí. Prostě vypnete zvuk a věnujete se vnitřním pochodům… v tomto případě ale vypínáme vnitřní pocity a vnímáme hluk a podněty z okolí. Jenže když toto své vnitřní dítě ignorujeme dlouhodobě, může to s sebou přinést celou řadu následků… třeba dlouhodobou únavu, pocity vyhoření, deprese a může to vyústit i ve fyzické projevy v podobě mnoha nejrůznějších nemocí. Méně nápadné bývají důsledky ve formě nedostatku nápadů, neschopnost vyřešit často i ty nejmenší potíže... naše dny jsou jednotvárné, bez radosti, bez jiskry. Nežijeme, ale přežíváme.

Vnitřní (ani vnější) dítě není přítěž, ale zdroj naší radosti, tvořivosti a inspirace – když o něj dobře pečujeme, máme spoustu energie, nápadů, jsme zdraví, radujeme se, často nalézáme nové a nové zdroje hojnosti a je nám prostě dobře. Toto dítě ale potřebuje naši péči - nejen zajištění všech základních potřeb. Potřebuje naši lásku, potřebuje s námi komunikovat... Chce se zapojit do všeho, co děláme - i kdyby to zdánlivě vypadalo jako hrozná nuda - s vnitřním dítětem to bude radost... uvidíte. A rozhodně to neznamená, že už nebudeme dospělí a zodpovědní. Nemusíme se mazlit s plyšáky a skákat do louží (leda by se nám opravdu chtělo). Je to jen o větší hravosti a nápaditosti. 

Takže se vás ptám - jak se má vaše vnitřní dítě? 

 

Pro www.posvatnesrdce.cz Marie Kuchařová